Uw partner in voedselveiligheid

Het verschil tussen aardewerk en porselein

14.04.2017

Hoezeer ook porselein en aardewerk sterk op elkaar lijken, het zijn toch twee essentieel verschillende producten. Vergelijk het maar met glas en plexiglas. Hoewel beiden op enige afstand gelijkenissen vertonen zijn het twee producten, glas en plastic. Aardewerk en porselein zijn beide keramische materialen die ontstaan door verschillende soorten klei met water te vermengen, te vormen en te bakken. Toch zijn aardewerk en porselein niet hetzelfde. Het onderscheid zit in de samenstelling van grondstoffen en de baktemperatuur.

Porselein

Voor porselein wordt een zo wit mogelijke klei gebruikt (kaolien). Deze wordt gemengd met zilverzand (zorgt voor het glasachtige) en met veldspaat (graniet). Vocht zorgt ervoor dat de klei gekneed of geperst kan worden tot de gewenste vorm. Een servies van porselein is doorgaans lichter dan aardewerk. Toch zorgt de hardheid van het materiaal voor een hoge mate van stevigheid. Dat komt doordat porselein bij een hoge oventemperatuur (1300-1500 graden) wordt vervaardigd. Met porselein heb je een stevig en licht servies dat erg praktisch is voor dagelijks gebruik.

Aardewerk

Naast porselein is ook aardewerk erg populair als materiaalkeuze voor servies. Aardewerk wordt vervaardigd bij lagere oventemperaturen (800-1150 graden) en is mede daardoor dan ook wat zachter dan porselein. Aardewerk heeft een natuurlijke en verfijnde uitstraling. Door een glazuurlaag wordt aardewerk steviger en dat maakt het weer minder gevoelig voor krassen. Neemt niet weg dat het met beleid behandeld moet worden.

De verschillen

Bij porselein voeren fijnere grondstoffen als kaolien en veldspaat de boventoon. Aardewerk is uit wat grovere kleisoorten samengesteld. De samenstelling van de grondstoffen bepaalt de temperatuur waarop aardewerk kan worden gebakken. Bij porselein ligt de baktemperatuur hoger dan aardewerk. Daardoor is porselein hard, niet poreus en zelfs een beetje doorschijnend. Aardewerk daarentegen is minder hard, poreus en ondoorzichtig. Een laagje zuur voorkomt dat aardewerken serviezen vocht opnemen. Bij serviezen van porselein heeft de glazuurlaag enkel een decoratieve functie.

Aardewerk of porselein

Benieuwd of een aardewerk servies of een porselein servies het beste bij u past? Maak dan een afspraak in onze showroom. Hier laten wij u graag de nieuwste serviestrends en ons totaal assortiment bekijken, voelen en combineren. Kijk voor een voorproefje bij ons aardewerk servies en ons porselein servies van onder meer St. James.

Benieuwd naar het productieproces van aardewerk en porselein? Onze distributeur Borden&Zo schreef er een blog over. Houdt hierbij wel ingedachten dat dit niet het precieze productieproces van onze artikelen beschrijft, maar het geeft een mooi beeld.